Det her blogindlæg guider dig igennem køb af en computer, trin for trin. Formålet er at du finder den computer der passer bedst til dig, så billigt som muligt. Så lad os komme i gang.
Trin 1: Budget
Det er et helt afgørende at du først beslutter dig for hvad du vil bruge, man kan få bærbare computere til alt fra 3.000-25.000 kr. Så ved at vælge et budget har du allerede indsnævret mulighederne. Selvfølgelig er det stadig en god ide at være lidt fleksibel med sit budget. Heldigvis er en bærbar efterhånden billigere end en mobiltelefon.
Hvis du blot skal bruge en bærbar til studie, og ikke til tunge grafiske programmer eller spil. Så vil jeg anbefale et budget på ca. 3.000-6.000 kr.
Hvis du derimod gerne vil have et grafikkort med, skal du regne med at komme af med ca. 7.500-8.000 kr.
Trin 2: Grafikkort eller ej?
For 10 år siden var det meget populært for unge (mest drenge), at have grafikkort i deres bærbar de brugte til skolen. Da de ville bruge den samme computer til skolen, og til at spille sammen med vennerne.
I dag er der flere der fravælger et grafikkort i deres bærbar computer, og det er der en lang række grunde til.
- Et grafikkort i en bærbar gør den næsten dobbelt så dyr.
- En bærbar bliver meget varm, når der er et grafikkort i, hvilket gør at den går i stykker hurtigere.
- Det er svært at spille computer på en bærbar, i forhold til en stationær.
- I dag er det mere normalt at spille sammen imens man snakker sammen over computeren, på f.eks. discord.
For lige at uddybe de sidste 2 punkter. En bærbar er meget ubekvem at spille på, fordi tastaturet som regel er dårligt i forhold til ved en stationær. Skærmen på computeren er ofte 15’ eller 17’, hvilket er meget småt i forhold til normale skærme der er 24’ eller 27’. – i øvrigt vil man også spille med en dårligere FPS på en bærbar computer.
Det positive ved en bærbar med grafikkort, er at man kan tage hjem til vennerne med den, og det har helt sikkert en værdi. Men som skrevet før spiller de fleste med hinanden online, og hvis man endelig tager til et LAN, er der rigtig mange der tager deres stationær med. Blandt andet undertegnet.
Trin 3: Hvad skal min studie bærbar indeholde?
Det næste spørgsmål er så, hvad skal du kigge efter når du køber en ny bærbar? Der er et par universelle ting, uanset hvilket studie og hvad den skal bruges til. Det er følgende
- SSD-størrelse
- Størrelse/vægt
- Batteritid
Det første punkt er størrelsen på din SSD (SSD er harddisken, der laves stadig ganske få computere med en HDD, men generelt vil du kun kunne købe en SSD). Hvis du allerede nu ved, at du kun kommer til at gemme nogle Word-filer og billeder på din computer, så er en 256 GB SSD helt fin. Hvis du derimod også ønsker at have et par studieprogrammer (Photoshop, Matlab eller andet), som laver store filer. Bliver du nødt til at have en større SSD. Heldigvis, er SSD’er så billige så det vil ikke sprænge dit budget at opgradere til en 480GB eller en 512GB.
Det næste er størrelsen på en bærbar. Den normale størrelse er tæt på 15″ (tommer), nogle foretrækker skærmen lidt større som f.eks. 17″, og nogle vil gerne have en mindre computer på 13″. Det er en smagssag. Ved en Stationær computer er skærmen ofte meget større, så hvis du er vant til at arbejde ved sådan en. Er 15” nok mest optimal for dig. Jo større skærmen bliver, jo tungere bliver computeren ofte. Det er grunden til at der er nogle der vælger 13”. Så fylder og vejer den ikke så meget.
Det sidste punkt er Batteritid. Hvis du har brug for en computer der holder batteri i langtid, bliver prisen også meget dyre. Da batteriet er en dyr komponent i en bærbar. Normale computere kan sagtens holde batteri i 4 timer, men hvis du gerne vil have en der holder batteriet længere. Hvis du vil finde en bærbar med lang batteritid skal du kigge på mAh/Wh jo højere det er, jo længere batteritid vil computeren have.
Til sidst kan det også være at dit studie kræver noget specielt af bærbaren. F.eks. at der skal installeres nogle tunge programmer, i så fald skal du undersøge det, og se hvilke minimumskrav der er for CPU og ram.
For at få nogle ideer til din næste skole computer, kan du læse mere på dette indlæg: studie bærbar til ethvert budget
Trin 4: køb brugt eller ikke?
Hvis dit budget og kravene til computeren, ikke stemmer helt overens kan du overveje at købe brugt igennem et firma. – Du får stadig 2 års garanti samtidig med du gør noget godt for miljøet, og du kan endda spare rigtig mange penge.
I 2019 lavede Compware en test af om man kunne spare penge på at købe brugt. Resultatet var at der var enormt mange penge at spare, hvis du købte brugt.
Der er mange gode steder i Danmark at købe brugte computere, det vil ofte være gamle Lenovo, ASUS og HP-computere der bliver solgt brugt.
Det eneste du skal sikre dig, er at computeren minimum har en SSD, 8 GB ram og en ordentlig CPU.
God jagt, når du skal ud og invester i en ny computer.